Indywidualny program dietetyczny za darmo

Email :
Imię :
Miasto :
Skąd o nas wiesz? :
Zgadzam się z polityką prywatności

środa, 10 października 2012

Sole mineralne w warzywach i owocach

Sole mineralne  nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Pojęcie to często odnosi się do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu itp.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka.Można znaleźć w każdym warzywie i owocu.
Wapń można znaleźć w dużych ilościach nabiału takich jak mleko,sery pomagają kością i szkieletom kostnym.
Żelazo można znaleźć w orzechach,warzywach strączkowych,brokuły szpinaki wspomagają wątrobę i jelita w prawidłowym funkcjonowaniu.Fosfor to związek wspomagający układ krwionośny można go znaleźć w pomidorach.Magnez zapobiega skurczą mięśni można go znaleźć w  orzechach,bananach,szpinaku,groch,ciecierzycy.Jod pomaga w wszystkich infekcjach dróg oddechowych  znajduje się w marchwi wszelkich sokach warzywnych i owocowych.Potas pozwala na regenerację mięśni i znajdziemy go w pomidorach,ziemniakach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz